Cześć. (Przerzucam wątek bo podobno tutaj jest bardziej właściwe miejsce…)
Wraz z końcem roku kończy mi się leasing operacyjny w PKO Leasing. Wykup jest za symboliczną kwotę a poza tym mam zamiar pojeździć jeszcze trochę tym samochodem więc nie ma tematu. Problem w tym, że leasingodawca musi mi wystawić fakturę za wykup na dane firmowe (JDG). Nie wyraża też zgody na cesję na tzw. osobę trzecią. W związku z powyższym, czy istnieje jakiś inny sposób żeby ten samochód wykupić prywatnie? Nie chcę płacić VATu (ani teraz od ceny rynkowej ani później, kiedy będę go sprzedawał za kilka lat) i nie chcę go trzymać jako środek trwały bo mam zamiar wziąć kolejny leasing a nie potrzebuję dwóch samochodów na firmę 🙂
Czy ktoś w tym szanownym gronie spotkał się z podobnym problemem?
olo850
Jeżeli jeszcze nie zlokalizowałeś odpowiedzi - nie potrzebujesz żadnej cesji więc PKO działa nijako w Twoim interesie. Cesja nie może nastąpić na Twoją rzecz (jesteś cały czas jedną i tą samą osobą fizyczną, PKO nie może przepisać umowy na obecnego klienta), przepisanie na kogoś innego wygenerowałoby oczywiste skutki podatkowe).
Po wykupie na podstawie aktualnej umowy - nie rozliczasz faktury wykupowej, nie rozliczasz żadnych zakupów związanych z pojazdem po wykupie, nie wprowadzasz do ewidencji środków trwałych. Po 6 miesiącach możesz zbyć bez VAT/skutku podatkowego w PIT. Z dokumentacji musi wynikać, że w działalności był użytkowany tylko w okresie trwania umowy leasingowej.
IwoLubina
Dokładnie, wprzyłości polecam pisać w wątku podatkowym: https://forum.gurumotive.com/d/65-jak-odliczyc-leasing-od-podatku-feat-samir-kayyali-doradca-podatkowy/12 🙂
RafaOkun
Dzięki wielkie.
Póki co auto jest firmowe ale do celów prywatnych (takie pół na pół) więc nie wiem czy to może mieć wpływ na to co napisałeś: “Z dokumentacji musi wynikać, że w działalności był użytkowany tylko w okresie trwania umowy leasingowej.” Poza tym, moja firma księgowa ma ogromne obiekcje co do nie zaksięgowania faktury wykupowej. Czytałem o tym już na innym forum tylko, że księgowa wybiła mi to z głowy bo JPK itd. Ale żebym Cię dobrze zrozumiał - po prostu wykupuję auto i wystarczy że nie zaksięguję tej faktury, i już?