Witajcie,
Moi Drodzy, mimo młodego wieku chciałbym zacząć się budować. Przeraża mnie natomiast to, że jestem totalnie zielony w kwestii budowlanej - co pewnie bardzo utrudni mi i znalezienie dobrej ekipy i w późniejszym czasie nadzór nad nimi. Sam kompletnie nie wiem od czego zacząć, ale po kolei.
Mam dwa projekty - będę wybierał zapewne jeden z nich, po czym pójdę do architekta, by taki projekt wykonał zamiast dokonać zakupu projektu na internecie. Podobno tak wychodzi dużo taniej.
Kolejna sprawa to sama budowa. Chcę kupić działkę, a następnie robić wszystko etapami. Obawiam się że jednym rzutem mogę nie mieć tyle funduszy na działkę i od razu budowe całego domu - nie biorę kredytu, więc nie będę miał możliwości zrobic od razu wszystkiego. Chciałbym robić to etapami. Czy to dobry pomysł? Podobno budowa domu nie lubi pośpiechu, więc pomyślałem, że to nawet i lepiej. Czy ktoś może nakreslic jak taka budowa domu etapami wygląda? Zapewne po zakupie działki wszelkie formalności, ale co potem?
Czy mój pomysł ma w ogóle rację bytu? Myślę o domku około 100-120m2 nie większy. Najlepiej gdyby na dole znajdował się salon z aneksem, łazienka, a u góry pokoje. Myśleliśmy o projekcie Janus, albo coś na wzór tego zdjęcia w załączniku. Jeśli chodzi o samą działkę to też będę wdzięczny za wszelkie porady - rozumiem że najlepiej gdyby miała wszelkie media (woda, gaz, prąd, kanalizacja) nie wiem czy to dobry tok myślenia ale myślę że lepiej więcej wydać na działkę niż na sprzęt w wyposażeniu domu bo to później ewentualnie można zmienić a działki i miejscowości się już nie zmieni.
Poza tym wynajmować toi toi jak tutaj https://clipper.pl ?
Czy może jednak stawiać samodzielnie wc?