Cześć i czołem.
Pierwszy samochód w sieci sprzedałem w 2007 roku.
Miałem wtedy 15 lat. Była to dwuletnia Renault Thalia rodziców. Wstawili ją do komisu, koło giełdy samochodowej w Gliwiach, za 15 000zł i tak wrastała dwa miesiące między Polonezami. Poprosiłem, żeby ja przywieźli do domu. Zrobiłem 4 zdjęcia. Wrzuciłem na allegro za 22 000zł.
Dwa dni później sprzedała się za 20 000zł.
Pobrałem od rodziców prowizję w postaci Sony Ericsson 880i. Wówczas niemal top-endowy model, brandowany marką Walkman 😃
Wówczas, 13 lat temu, domyślnym kanałem sprzedaży używanego, dwuletniego samochodu były komisy. Tak robił każdy. Dlatego ten kanał był nieskuteczny. W naszym przypadku skuteczne było allegro (wtedy samochody były wystawiane i na otomoto i na allegro).
Dzisiaj domyślnym kanałem sprzedaży jest Ototmoto. Samochodów używanych jest tam od groma, ale skuteczność sprzedaży coraz mniejsza.
Przedstawiam Wam mój prosty poradnik, w jaki sposób sprzedać samochód dealerowi, przez internet.
Często ceny odkupu samochodu przez dealera są naprawdę satysfakcjonujące. Jeśli samochód jest zadbany, to jest bardzo duża szansa, że z dnia na dzień sprzedamy samochód za uczciwe pieniądze.
Stwierdzenie, że “nigdy nie opłaca się sprzedaż kilkulatka do dealera” to mit. Czasem się opłaca, a czasem nie. Sprzedając swój samochód np. po leasingu, warto jest to sprawdzić na własnym przykładzie. Nic to nie kosztuje, a może się nawet opłacać 😃
Jak to zrobić w praktyce?
Przez telefon nikt samochodu nie wyceni. Rozmowa telefoniczna nie jest też wiążąca.
Wizyty osobiste są czasochłonne, frustrujące, oraz ryzykowne pod kątem Covidu 😅
Należy rozesłać kampanię e-mailową, do salonów samochodowych, tej marki, której auto sprzedajesz.
To pozwala skontaktować się z około 50 salonami. 10-20 z nich odpowie nam z wyceną. Taka oferta e-mail jest (prawie) wiążąca. Dlaczego prawie? O tym piszę w study case.
Study Case
Naszemu przyjacielowi, Radkowi, pomogłem sprzedać Renault Kadjara
Poniżej tłumaczę jak przeprowadzić proces krok po kroku.
Instrukcja
Przygotowanie e-maila z opisem naszego pojazdu.
Tytuł
"Prośba o wycenę odkupu samochodu “Renault Kadjar Intense Energy 130 cdi Pierwszy Właściciel Salon PL”
Należy poprosić - bo tak jest kulturalnie.
Ludzie pracujący z ludźmi, są wyczuleni na zwroty grzecznościowe.
Klasykiem w komunikacji jest “Witam, niech mi Pan”.
Tak do handlowców nie pisz, bo najlepszym przypadku Cię zignoruje 😃
Treść maila
Szanowni Państwo,
Zwracam się z prośbą o wycenę mojego mojego samochodu.
Jestem zdecydowany na sprzedaż od ręki Renault Kadjar Intense Energy 130 cdi Pierwszy Właściciel Salon PL.
Poniżej znajdziecie Państwo pełen przegląd informacji dotyczących samochodu.
Gwarantuję zgodność z rzeczywistością.
Do tego dodaj komplet informacji:
- Data 1 rejestracji
- Rocznik
- VIN + “Zgadzam się na zweryfikowanie historii w bazie Renault na potrzebę wyceny odkupu pojazdu”
- I właściciel
- Forma sprzedaży: FV 23%
- Samochód miał szkodę/y parkinową/e: malowany zderzak oraz drzwi pasażera
- Opony zimowe
- Dodatkowe akcesoria
Zdjęcia
Do e-maila dodaj dobrej jakości zdjęcia:
-przód skos lewy
-przód skos prawy
-tył skos lewy
-tył skos prawy
-deska
-zegary z przebiegiem
-fotele przód (widoczne boczki)
-Fotele tył (to samo)
-bagażnik
-komora silnika
-VIN
Tak wygląda poprawnie stworzony e-mail:
Załączniki
Wysłanie kampanii mailowej
Lista e-maili salonów
Wybierz kilkadziesiąt najbliższych dealerów. Listę dealerów znajdziesz na stronie importera danej marki np. Renault Polska.
Tak znaleźliśmy listę interesujących nas dealerów, w okolicach Olsztyna:
Jak wysłać kampanię do wielu dealerów na raz, aby się nie zorientowali, że poszukujemy?
Maila należy wysłać do maksymalnie wielu dealerów. Wysyłanie pojedynczych maili, do każdego z dealerów, jest czasochłonne.
Wysłanie do wszystkich na raz, wrzucając ich jako odbiorca przy jednym nadaniu, spowoduje, że wielu z nich Cię zignoruje
Potrzebny Ci Chrome + Gmass + Konto na Gmail
Ściągnij i zainstaluj w chrome, wtyczkę Gmass.
Zaloguj się do G-maila.
Korzystając z narzędzia g-mass dodaj kilkadziesiąt salonów do pola “DO”.
Naciskając przycisk Gmass zamiast wyślij, wiadomość zostanie wysłana w osobnych mailach do każdego z salonów. (max 50 na strzałą/ dziennie)
Tak wygląda przycisk, oraz poprawne ustawienia GMassa.
Dostałem oferty, co dalej?
Z wybranych ofert wybierz najatrakcyjniejszą. Umów się na wizytę w salonie, celem sfinalizowania transakcji.
KONIECZNIE POTWIERDŹ W SALONIE, ŻE OFEROWANA CENA BĘDZIE AKTUALNA, PO PRZYJEŹDZIE NA MIEJSCE, DO SALONU, CELEM ODKUPU
Jakie oferty my dostaliśmy?
Po przesłaniu zapytania do 30 salonów, dostaliśmy 12 odpowiedzi.
Ceny wachały się od 47 000zł do 60 500zł.
Wygrała wycena Renault Adamowskich za 60 500zł
Znajdziecie ją pod tym linkiem
Radek pojechał do Renault Adamowscy, sprzedać Kadjara za 60 500zł
Na miejscu cena spadła do 55 000zł
Na miejscu czekał godzinę. Po godzinie Pan od wykupów zweryfikował stan pojazdu.
Ze względu na PRZEBIEG oraz SZKODĘ samochód wycenił jednak na 55 000zł.
Zarówno przebieg jak i informacja, o szkodzie naprawianej w ASO, była jasno zawarta w mailu.
Niestety handlowiec w Renault Adamowscy stosuje nieuczciwe praktyki sprzedażowe (zakupowe).
Najpierw przesyła wycenę samochodu kilkanaście procent większą niż realna cena, za którą są gotowi odkupić pojazd.
Po przyjechaniu na miejsce, bezpodstawnie zmniejszają wycenę o ponad 5000zł.
Taktyka pewnie i skuteczna, ale w dobie internetów mocno uderzająca w dobre imię Renault Adamowscy.
Samochód finalnie został sprzedany dealerowi z Olsztyna za 52 000.
Dlaczego samochód został sprzedany taniej lokalnemu dealerowi, niż Adamowskim?
Bo nikt nie lubi być traktowany nieuczciwie, a Radek to człowiek po pierwsze zabiegany, po drugie honorowy. Ja też bym tak zrobił chcąc mieć problem z głowy.
Podsumowanie
Sprzedaż własnego samochodu, często jest bardzo stresująca. Na pewno warto taką kampanię mailingową przeprowadzić. Dlaczego? Bo nawet jeśli nie sprzedasz samochodu, to poznasz jego realne wyceny, które mogą być punktem odniesienia w negocjacjach z innymi klientami.
Zyskasz też możliwość szybkiego upłynnienia pojazdu.
Jak uniknąć całej tej misternej układanki, jaką jest sprzedaż używanego pojazdu?
Wystarczy kupować samochody, w sprawdzonym finansowaniu, dającym możliwość zwrotu samochodu, na koniec umowy. A najlepszym miejscem z takimi ofertami jest GURUMOTIVE.COM 😁
Pozdro, zarząd GRMTV SP ZOO 😃