Cześć i czołem. Jak każdy Polak, jeżdżę “szybko ale bezpiecznie”. 😆
Niestety, mimo tego zgromadziłem 20 punktów karnych.
- 26.12.2019, czyli w drugi dzień świąt o godzinie 9 rano wygrałem 10 punktów, za 92 km/h na dopuszczalne 50.
Droga dwujezdniowa, widoczność świetna, kompletny brak ruchu innych pojazdów.
- 06.02.2020, 4 punty karne. Prędkość przekroczona o 22km/h.
Droga dwujezdniowa, widoczność świetna, prędkość bardzo podobna do innych uczestników ruchu drogowego.
- 01.08.2020 6 punktów karnych. 90km/h na ograniczeniu do 50km/h.
Droga dwujezdniowa, widoczność świetna, prędkość bardzo podobna do innych uczestników ruchu drogowego.
Tak wygląda droga na której dostałem ostatni mandat oraz punkciki:
Rocznie robię ponad 40 000km, jeżdżę nowym i sprawnym samochodem, uważam, że jestem dobrym kierowcą.
Mimo to, system uznał, że jeśli jeszcze raz przekroczę prędkość, to moje uprawnienia do kierowania samochodu zostaną anulowane. Postanowiłem więc zapisać się na…
“Szkolenie dla kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego”
W telegraficznym skrócie:
- Koszt: 350zł.
- Miejsce: Wojewódzkie Ośrodki Ruchu Drogowego.
- Szkolenie można odbywać raz na 6 miesięcy.
- Aby przystąpić do szkolenia trzeba mieć więcej niż 6 punktów karnych oraz minimum 1 rok prawo jazdy.
- Szkolenie nie kończy się egzaminem. Wystarczy przyjść i być.
Jak się zapisać?
Ja znalazłem stronę WORD Katowice, gdzie proces jest ładnie opisany.
Wypełniłem formularz PK, wpłaciłem 350zł na konto WORDU, oraz przesłałem komplet dokumentów mailem na adres szkolenia@word.katowice.pl.
Potwierdzenia udziału w szkoleniu się nie spodziewałem. Nie zawiodłem się, WORD nie przesyła potwierdzenia otrzymania formularza 😅 Próbowałem się dodzwonić, żeby potwierdzić poprawność uzupełnionych dokumentów. Tutaj też WORD godnie reprezentuje poziom instytucji rządowych. Dodzwonić się nie udało 🤣
Pochwalić muszę natomiast czas realizacji:
- 01.08 podjąłem decyzję o zmniejszeniu liczny punktów karnych.
- Dzisiaj jest 08.08.2020, właśnie piszę ten tekst, na tymże szkoleniu.
Od dzisiaj liczba moich punktów karnych zmaleje o 6 sztuk, do akceptowalnego poziomu 14.
Jak szkolenie wygląda w praktyce?
Szkolenie jest jednodniowe.
Informacja na stronie WORDu wskazuje, że szkolenie zaczyna się o godzinie 8:00. W praktyce zaczyna się o 9:00.
Najpierw należy potwierdzić obecność.
Musisz przywieźć oryginał “formularza PK” oraz potwierdzenia nadania przelewu na konto WORDu. Ja nie przywiozłem, dostałem reprymendę od Pani z WORDU, po czym wyciągnęła wskazane dokumenty, które sama miała przygotowane. Typowy poziom obsługi klienta w firmie państwowej. Klasyk. 🙃
W godzinach 9:00 do 11:00 szkolenie prowadzi Policjant.
Szkolenia opiera się o omówienie prezentacji. Niestety nie udało mi się jej uzyskać od prowadzącego, mimo prośby. “Jest to prezentacja do użytku wewnętrznego.”
Treści, które zostały przedstawione, podzieliłbym na dwie kategorie: merytoryczną/ statystyczną oraz punkt widzenia drogówki.
Historia prawa jazdy.
Omawianie historii prawa jazdy, pierwszy raz pojawiło się we Francji, pierwszy wypadek miał miejsce w Londynie w 1986 roku, w Polsce pierwsze zdarzenie drogowe miało miejsce w 1926 roku. Nie wiem co to ma do bezpieczeństwa jazdy, ale spoko. Ciekawostki, ale nawet ciekawe 🤓
Kolejnym etapem prezentacji, było przejście do statystyk.
Mnóstwo wykresów, cyferek, słupków. Następnie opracowywanie na ich podstawie wniosków, mających nam pomóc zmienić zachowania, oraz jeździć bezpiecznie.
Problem dla mnie jest jeden. Dane są niewiarygodne. Podam Wam przykład:
- Według WHO na drogach ginie rocznie 1.2 mln osób w zdarzeniach drogowych
- Co 30 sekund ginie jedna osoba na świecie
- W 2020 roku zginie 2 mln osób w zdarzeniach drogowych
Co takiego dzieje się na świecie, że w 2020 roku liczba ofiar wzrośnie o niemal 70%?
Spytałem Pana Policjanta. Odpowiedzi brak..
Merytoryki tutaj nie znalazłem. Udało się jednak wychwycić kilka ciekawostek, o których napisałem na końcu.
Kolejne dwie godziny to Pani Psycholog
Historie jak Pani uczyła się jeździć na maluchu w 1995 roku i nie usłyszała karetki. Napoje energetyczne są niezdrowe. Zmęczenie może utrudniać bezpieczną jazdę..
Omawianie rodzajów temperamentu: choleryka, sangwinik, melancholik, flegmatyk. 😳
Oszczędzę Wam szczegółowej relacji, bo to kompletny bullshit, niemający nic wspólnego z bezpieczeństwem w cuhu drogowym.
CIEKAWOSTKI/ PROTIPY
Wiele osób regularnie tutaj bywa.
Z moich obserwacji wynika, że to głównie kierowcy zawodowi, oraz przedsiębiorcy pokonujący duże przebiegi roczne. Na 20 uczestników, 18 to mężczyźni, dwie uczestniczki to kobiety.
Na Parkingu przed Wordem najwięcej stało… BMW (trzy sztuki) oraz Porsche Cayenne (dwie sztuki). Były też dwa Hyundaie.
Zazwyczaj możesz przekraczać prędkość o 20km/h.
Policja potwierdza, większość fotoradarów jest ustawiona z limitem 20km/h.
Dopiero powyżej takiego przekroczenia, nakładany jest mandat.
Wyjątkiem jest fotoradar na Zakręcie Mistrzów w Katowicach. Ma zaledwie 12km/h marginesu.
Skutecznie zmniejszył liczbę zdarzeń. Rekord na tym zakręcie, przed postawieniem radaru, to 34 zdarzenia w jeden dzień. Teraz jest ich ponoć 14 rocznie…
Średnio kierowcy przekraczają prędkość o 37km/h.
To wynika bezpośrednio z tego, że mandaty zaczynają się w praktyce od przekroczenia prędkości o 20km/h.
Grupa Speed kontroluje nie tylko prędkość.
Policja relacjonuje, że zdarzają się zdarzają się skargi kierowców, którzy dostali mandat od grupy speed za inne wykroczenia niż przekroczenie prędkości. Na przykład za niezapięte pasy. Grupa Speed może i kontroluje nie tylko prędkość. Składanie skargi pt. “Ci idioci dali mi mandat za rozmawianie przez telefon” nie umarzają mandatów 😃
Policjanci nie mają prowizji za mandaty.
Oraz nie muszą realizować targetów miesięcznych, od conajmniej dekady. Jak to zrelacjonował Policjant prowadzący szkolenie: “Odkąd poprzednia ekipa wyszła z komendy w kajdankach, policjanci nie są przymuszani do wystawiania mandatów. Są jednak zobowiązani reagować widząc przewinienie”.
Czy można jeździć na hulajnodze pod wpływem alkoholu lub narkotyków?
Można. Według prawa nie jest to pojazd, nawet jeśli jest elektryczny. Jest to “osoba piesza poruszająca się hulajnogą”.
Ja od siebie dodam, że nie warto pić, jadąc na hulajnodze, ponieważ łatwo się wywrócić i wszystko wylać. 😎
Czy Policja będzie chować się w krzakach tak jak do tej pory?
Tak. To bulwersujące, ale policja potwierdza, że będzie to robić nadal. Powód?
Zgodnie z ustawą samochód jest widoczny. Jak to powiedział Pan policjant:
Jeśli nawet przykryjemy radiowóz krzakami z przodu i z boków, to z tyłu będzie widoczny.
Czy na szkoleniu można pisać artykuły na forum.gurumotive.com?
Można. Można też robić dowolne inne rzeczy na laptopie, np pracować. Polecacam 🙂
Jak uniknąć mandatu?
Mandatu można uniknąć, wyrażając czynny żal. Czyli w praktyce, trzeba być miłym oraz podchodzić do Policji z szacunkiem, a można liczyć na odstąpienie od mandatu. Ja bardzo często korzystam z tego przywileju. Mimo przekraczanej prędkości, dostaje upomnienia, bo wyrażam szal oraz szacunek do służby.
Czy policjant musi się wylegitymować?
Umundurowany nie musi. Nieumundurowany musi.
Czy wie Pan za co Pana zatrzymaliśmy?
Takiego pytania policjant NIGDY nie ma prawa zadać. Dlaczego? Bo to “wyłudzanie” od Ciebie potencjalnych wykroczeń innych, niż te, które policjant zna. Np .Zatrzymuje Cię za prędkość.
Pyta: “Czy wie Pan za co Pana zatrzymaliśmy?”. A Ty mówisz: tak, skręcałem bez kierunkowskazu.
W takim wypadku przyznajesz się do drugiego wykroczenia, o które nie byłeś podejrzewany.
NAJWAŻNIEJSZA RADA
20.08.2020 kończy się u nas promocja, na BMW 430i xDrive M Pakiet, o wartości katalogowej ponad 270 000zł, za 1690zł netto miesięcznie. Śpieszcie się wnioskować, zanik skończy się promocja. LINK: www.gurumotive.com/bmw430i
Zapraszam do dyskusji.