Cześć, mam kilka pytań odnośnie zakupu auta z kończącym się leasingiem, na które nie mogę znaleźć rzetelnej odpowiedzi, a interpretacje podatkowe są niejednoznaczne. Dyskusja w kontekscie stosowanych praktyk i zebranych doświadczeń.
Case: zakup auta o wartości +/-198 000 brutto na którym pozostało do spłaty 12 rat leasingu i 1% wykup ( auto pierwotnie do leasingu warte w przybliżeniu 360tys. brutto ). Możliwości:
- wcześniejszy wykup z leasingu przez sprzedającego i zawarcie nowej umowy leasingowej przez kupującego na kwotę: 198 tys.
- cesja obecnej umowy na warunkach: 140 000 brutto odstępne + kontynuacja pozostałego leasingu: 12× 4600 brutto + wykup 3600 brutto
- inne poza gotówką ???
O ile ad.1. jest oczywiste, tak jestem ciekawy jak ugryźć podatkowo i formalnie ad.2, ponieważ wydaje się korzystniejszą formą zakupu, jeśli dobrze to rozumiem. W związku z tym pytania ( prośba o wyrozumiałość ):
- Czy fv j.w. odstępnego, w przypadku auta do celów mieszanych odliczam w całości, czy z limitem 50% ?
- Czy limit 150 tys. obowiązuje przy przejęciu leasingu zawartego pierwotnie przed 2019r. jeśli zmienią się wyłącznie strony leasingu ?
- Do ustalenia proporcji powyżej 150tys. ustalamy wartość pierwotną ( niedorzeczne, jednak wciąż interpretowane ) czy rynkową auta ? Jeśli rynkową to a) poprzez rzeczoznawcę b) na własną rękę bazując na średniej cenie rynkowej c) biorąc wartość odstępnego i pozostałych spłat. Czy odstępne wlicza się do ustalenia w.w. proporcji ?
- Co z ubezpieczeniem AC w cesji ? OC przenoszę, natomiast czy zawieram nową polisę AC, czy jest możliwość przeniesienia tej obecnego właściciela ?
- Czy w ogóle rozliczenie tak dużego odstępnego w wysokości ponad 100tys. na gruncie podatku dochodowego nie rodzi problemów ?