Cześć,
od stycznia jestem szczęśliwym posiadaczem Volvo S60 w wersji R-Design i przepięknym (i rzadkim na drogach) kolorze denim blue. Finansowany jest w mLeasing z opcjonalną możliwością wykupu.
Od dłuższego czasu staram się zgłębić jeden temat (w tym między innymi przeszukałem już forum Gurumotive), ale nie mogę znaleźć jednoznacznych odpowiedzi.
Może ktoś z Was może mi pomóc.
Samochód mam od stycznia i chyba prześladuje mnie zła karma, ponieważ już ma wgniotkę na zderzaku, porysowany dach (chyba jakieś wrony stwierdziły, że na nim rozłupią sobie jakieś jedzenie, na szczęście są tylko rysy bez wgnięcień) oraz przetarte tylnie prawe nadkole (manewrując na parkingu nie ogarniałem wtedy jeszcze szerokości tego samochodu i jak zachodzi na boki) ;/
Chciałbym naprawić wszystkie te usterki z dwóch powodów. 1) Wręcz obsesyjnie dbam o samochody, które posiadam (nawet gdyby był to służbowy) i spać nie mogę, jak myślę o tych usterkach 2) Wiem, że przed oddaniem będę musiał coś z tym zrobić, żeby zredukować dodatkowe opłaty. Do tego czasu jest jeszcze 2,5 roku, ale patrz punkt 1.
I mam kilka pytań, na które do końca nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi. Może ktoś z Was będzie mógł mi pomóc.
1) Rysy na dachu (cały dach i chyba słupki) oraz przy nadkolu (cały tylni bok + drzwi) na pewno wymagają lakierowania. Czyli jak się to zrobi, to na pewno czujnik grubości lakieru to wykryje i może to sugerować, że samochód mógł mieć jakąś niezłą przygodę (np. dachowanie). Jak ogarnia się takie naprawy, żeby wiadomo było, że wynikało to z chęci naprawienia zarysowań, a nie dlatego, że samochód zaliczył jakiegoś przeokrutnego dzwona?
2) Wiem, że to może być zapisane w umowie i jeszcze będę to sprawdzał, ale może ktoś z Was wie. Na pewno zamiar naprawienia tych usterek muszę zgłosić do mLeasing i uzyskać zgodę od nich. Możliwe też, że będą kazali mi to zrobić w konkretnym serwisie. Jednak czy mLeasing będzie coś marudził, że to może wpłynąć na RV pojazdu i mogą mi zmienić miesięczną ratę, oczekiwać dopłaty lub zmienić wartość wykupu?
3) Macie pojęcie jakich kosztów mogę się spodziewać, za naprawienie tych wszystkich rzeczy?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi!